Zov septičke jame

  0
  45

  Bogomoljka, opšte je poznato, u ljubavnom zanosu glave dođe svom partneru. Baja je tim sklonostima u godinama iza nas baš dao da se razmašu. Ne samo da rasparčava političke oponente, nego proždire i koalicione partnere. Sad, jal’ je bogomoljac, jal’ pauk, tek čuči i vreba. Koga ne uhvati na šarm, oboriće ga projektom, što reče Mićo od Semberije koji je dugo tvrdio pazar. Ali, Mićina slabost je interes naroda, jerbo je narod on sam. Na to ga je Baja i osvojio.

  i-bi-nedelja
  Foto: Enes Čelosmanović

  U senci predizbornog inženjeringa, što je eufemizam za verolomstvo i pokvarenjaštvo svake vrste, prolazi život običnih ljudi. Zaraza se širi, sve se teže nositi sa tim, a utisak je da mi i nemamo sposobnosti za neku smislenu reakciju. Ko pretekne, pričaće, deviza je koja je sada na snazi, a sve je prepušteno višoj sili.

  U nedelji iza nas prvo smo čuli da nema testova, a potom da ćemo ih nabaviti i to 50 hiljada, što je otprilike broj do sada testiranih od marta, kada se korona zvanično i pojavila.

  Školska godina samo što nije, a mi još ne znamo kako će izgledati. Čekamo da to reši neka vlada u okruženju pa da prepišemo. Nije za utehu, ali ono što vidimo kod komšija je takođe obeshrabrujuće. Dakle, u istom smo čabru.

  Od korone su digli ruke, “svejedno će drugi naći lek”, rezon je kojim se vode. No, drugi im neće dobiti izbore, pa su sve snage usmerene ka tome. Ako vam se čini da u svemu ima nešto što je i altruističko ili za opšte dobro, pogledajte opet. Nešto vam je sigurno promaklo.

  Elem, ni obeležavanje “Oluje” gde su se na sred mosta, kao u vicu, nasla dva predsednika i pop, nije moglo da prođe bez samopromocije i postizanja nekih poena koji će zatrebati kasnije.

  Uostalom, tužna epopeja sa Stvaraocima i isplati njihovog patriotizma je pokazala kako se te stvari “završavaju”. Sad, to što je krenulo po zlu i trenutno stavljeno ad acta dok se ne stiša bura i realizuje ispod žita, je potpuno druga stvar. Dešavalo se i ranije, pa se završavalo na polzu narodnih tribuna sa izraženim osećajem za sopstveni interes.

  Ako ne upali šarm, hoće pare, deviza je koje se uspešno drži Baja i zavodi posrnule konje i junake. Mićo je na projekte pao odavno, ali smo i u sedmici iza nas mogli da čujemo ponešto o tim adutima koje je Baja isturio, a Mićić, opet, nije umeo da kaže ne. Onda je posle Baja rekao da i prihvatio se kumovske pozicije, a plamen ljubavi ih je toliko zahvatio da je u jednom momentu zapretio da ih potpuno proguta.

  Ipak, izgleda da Mićo sa čitavom Bijeljinom, mada veoma primamljiv, nije bio dovoljno atraktivan da u potpunosti zaokupi Baju koji je u sedmici iza nas novu simpatiju našao u malenom Petrovu. Izvesni Ozren Petković mu je zapeo za oko, pa je odlučio da ga iz kuće SDS-a prevede u svoj dom, a sve kako bi se Petrovo brže razvijalo. Možda, u skorijoj budućnosti dostigne veličinu Bijeljine ili, barem, slavu Laktaša. Tako je mučeni Ozren, vođen sigurnom Bajinom rukom i mislima o ličnom i opštinskom prosperitetu, kao nekad Olivera u Bajazitov harem, zakoračio ka Bajinom čadoru.

  U nedelji iza nas se javnosti ukazala i Milica Marković. Ova osoba živopisne biografije i upečatljivog estetskog izraza poznata je po nezakonito stečenom stanu u Bijeljini koji joj je kasnije i oduzet. Sada se obrela na čelu Agencije za unapređenje stranih investicija. Kad je uspela domaće investicije (čitaj: sredstva građana) da usmeri za unapređenje svog životnog prostora iz nepostojećeg u petosobni, umeće da unapredi i strane investicije, bio je rezon onoga ko je postavljao na mesto direktorice Agencije.

  Elem, Markovićeva je opservirala da se se strane investicije od uticaja korone oporaviti u 2022. godini. Kad će se oporaviti od nje nije precizirala.

  Borenović je u sedmici iza nas skoknuo do beograda da se vidi sa Vučićem. Ima opozicija te mazohističke sklonosti. S vremena na vreme voli da se ponižava i nudi zaboravljajući da je Baja u stanju da ponudi Beogradu nešto što se ne odbija. U narednoj epizdi, očekujemo ga i kod Irineja.

  “Politika nije za gadljive”, deviza je koja je promovisana proteklih decenija. Iz ciklusa u ciklus se vršila selekcija, pa smo sada dobili supersoj, sloj onih koji jurišaju na vlast čiji je želudac otporan na takoreći sve. Te superbakterije sveta politike koje gledamo stalno na TV-u su u stanju da razlože svaku nadu u smenjivost vlasti. Rastočio ih k’o Baja opoziciju, nova je komparacija za satiranje do temelja.

  “Želite li da menjate, moraćete sa nama u septičku jamu. A to će i vas da promeni u nas”, poruka je aktera politike. Prirodna reakcija je zapušiti nos i evakuisati se. Problem je što se septička jama toliko proširila da je zauzela svaki aspekt života. Izgleda da je beg nemoguć.

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име