Zdravstvenim sistemom zadovoljni samo funkcioneri

0
66

Zvaničnici su zadovoljni kvalitetom medicinske pomoći koja se ukazuje građanima. Premijer Višković je nedavno izjavio da je RS za rukom pošlo ono što nije ni jednoj velesili – a to je da svim stanovnicima u vreme pandemije obezbedi besplatno lečenje. U stvarnosti, većina pacijenata se leči kod kuće, a antibiotike i vitamine plaća iz sopstvenog džepa. Taj trošak nije manji od sto maraka. Iako ste osigurani, ono što treba protiv kovida nije na pozitivnoj listi.

gacko-dom-zdravlja
Dom zdravlja u Gacku

Kakav je zdravstveni sistem možda najbolje može da se vidi na primeru malih domova zdravlja kao što je onaj u Gacku. Najveći teret je pao na medicinske sestre i tehničare, a oskudna oprema, nedostatak testova i usko rendgensko grlo su prva ograničenja sa kojima se suoči pacijent.

Pregled na daljinu i dijagnoza preko telefona

Ovde nas i ne pregledaju, a pristali su da mi snime pluća na lično insistiranje. Stanemo ispod prozora, kažemo kako se osećamo, praktično ne postoji nikakav kontakt sa lekarima. Mnogi su samo telefonom dobili dijagnozu i terapiju”, priča jedan od pacijenata koje smo zatekli pred Domom zdravlja u Gacku.

Naime, pacijenti kod kojih je potvrđen kovid idu na ulaz sa bočne strane zgrade gde pored otvorenog prozora sedi lekar i više (sa)sluša nego što pregleda pacijente.

gacko-dom-zdravlja
Komunikacija sa pacijentima se odvija preko prozora

Imao sam saobraćajnu nezgodu. Ovde su samo popričali sa mnom. Nisu me ni pregledali. Sada sam dobio temperaturu možda od stresa koji sam preživeo i ugruvan sam, boli me grudni koš. Testiran sam, ali još nema rezultata. Nisam zadovoljan, moram da kažem. Nekako se čovek oseća prepušten sam sebi, a to da li ćete ozdraviti ili koliko će trajati oporavak, zavisi bukvalno od sticaja okolnosti”, priča nam mladi Gačanin.

I u drugim domovima zdravlja u okruženju je slična situacija. Pacijenti se javljaju telefonom, na snimak pluća se čeka satima, a testiraju se samo oni sa izraženim simptomima. To objašnjava činjenicu što je u Gacku juče od 17 testiranih svih 17 bilo pozitivno.

U ovoj opštini su trenutno 34 osobe pozitivne na korna virus, od kojih su 4 pacijenta su smeštena na bolničko lečenje u Trebinje i Nevesinje.

Jasno je da su kapaciteti nedovoljni jer, realno, šta je tridesetak kreveta sa koliko je praktično do juče raspolagala bolnica u Trebinju ako smo u stanju pandemije. Kasno se reagovalo. Bukvalno prošle nedelje nije bilo mesta u bolnicama. Sada je sa proširenjem kapaciteta situacija bolja”, reklo je više medicinskih radnika sa kojima smo razgovarali. “Očigledno je da epidemija ide uzlaznom linijom, a sezona gripa i viroza tek treba da počne. Prosto se plašim da pomislim šta će tada da bude”, dodaje jedan od sagovornika.

Porast broja zaraženih pripisuju porodičnim slavljima u zatvorenom prostoru i smatraju da bismo zbog svog zdravlja morali da budemo odgovorniji.

Ako u zatvoreno prostoru provedete na slavlju nekoliko sati, nemoguće je da se virus ne proširi. To svako od nas treba da ima na umu”, upozoravaju i dodaju da je medicinsko osoblje na izmaku snaga.

Za lečenje najmanje sto maraka

Entuzijazma, sa druge strane, ne manjka Miloradu Dodiku, članu predsedništva BiH koji je nedavno istakao da je u zdravstveni sistem uloženo dodatnih 38O miliona maraka kao i da lečenje svakog obolelog košta oko 2 hiljade maraka dnevno.

Ova izjava čak i laiku zvuči preterano. Možda je to i razlog što se lekari nisu osvrtali na nju. Oni sa kojima smo razgovarali su uglavnom na primarnom nivou zaštite i nisu isključili da možda poneki baš težak slučaj kome terapija uključuje i skupe lekove za sprečavanje formiranja trombova toliko i košta. Ali, većina pacijenata koronu preleži kod kuće.

Pacijenti iz svog džepa plaćaju terapiju jer ti lekovi nisu na pozitivnim listama, pa to što su osigurani ništa ne znači. Recimo, neko prima injekcije longacefa, neko hemomicin, a svima preporučujemo vitamine. Može se reći da je u proseku to oko sto maraka“, kažu naši sagovornici.

Na kraju dodaju da je neopravdana i nerazumljiva samouverenost kojom zrače funkcioneri dok korona lomi zdravstveni sistem. Pretvaranjem regularnih u kovid bolnice jesu prošireni kapaciteti za akutne slučajeve epidemije, ali su smanjeni ili ukinuti za pacijente sa hroničnim bolestima ili nekim urgentnim stanjima kojima je zdravstvena zaštita u ovoj situaciji otežana ili, čak, onemgućena.

Dok se broj žrtava korone beleži i svakodnevno obznanjuje, ono što ne znamo, a možda je jednako alarmantno, je broj onih koji su preminuli čekajući na adekvatnu i pravovremenu intervenciju koja je zbog pandemije odložena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име