Većina, manjina i porodična srebrnina

  0
  78

  U prošloj nedelji su nas zamajavaki izborima, televizijskim nastupom i jednim pogrebom. Ono o čemu smo trebali da mislimo i pričamo, a nismo, je kako preživeti zimu i dane koji slede. Izgleda da je dogorelo do nokata i da je srebrnina, koju smo od predaka nasledili, došla na red. Kad se to desi, bićemo sudbini prepušteni. Jer, oni kojima smo se poverili su (samo) na sebe mislili. Najboljem među nama neće faliti voća, nekretnina i softvera. A i pare su tu negde, mega reda veličina.

  i-bi-nedelja

   

  Tata će biti ljut”, rekao je prvi sin u štabu kad su se sabrali glasovi iz Banjaluke i Bijeljine. A onda je lav, sa dva trna u šapi, izašao pred kamere. “Kako se usuđujete da mi kažete da nisam najbolji”, riknuo je na Banjalučane i poručio im da, ako oni njega ne vole, neće voleti ni on njih. A to će da ih boli.

  Ako ste mislili da je lav preterao, niste bili u pravu. Jeste da se zgrozilo region, jeste da su neki označili Srpsku kao privatnu republiku, a i vi ste u sebi pomislili da to stvarno nije u redu. Čak je i on revidirao stav, u stilu: “ne volim vas, ali ću da vas trpim dok se ne opametite“. No, nemojte da vas to zavara. Bezobrazno drskim nastupom lav je obeležio teritoriju na kojoj će narednih meseci da kruži i hvata najslabije, takoreći, škart.

  Prve žrtve su bili Selakovi. Brat i sestra su smenom sa funkcija platili verolomstvo. Tek da bismo spoznali koliko su neki politički faktori u stvari nule pred Bajom, pojavio se, klečeći na kukuruzu, ostatak SPS ekipe. Zacvileli su: “Oprosti nam grehe naše i primi nas, o veliki, nazad”.

  Da ima Sibir, Baja bi lako rešio taj problem. Ovako, sa Lijevče poljem na raspolaganju, samo  je smrknuto rekao da razgovora nema. Dok mu ne zatrebaju u nekoj zabiti.

  Kao na Palama, recimo. A tu su se sami kandidati SPS-a posvadjali između sebe. Kako sada stvari stoje, pokraden je Konjokrad kojem je puru zakuvao Purković. I dok je Purković prošao u Skupštinu, Konjokradu, što bi Nušić rekao, ostao šupalj nos do očiju.

  Nakon toga se Baja zaboravio, pa otišao na N1. Očekujući da je to sarajevska verzija RTRS-a, nemalo je bio iznenađen pitanjima koja su mu postavljena. I, što mu je posebno bilo šokantno, činjenicom da je novinarka insistirala na odgovorima.

  Pa valjda sam ja mera svi stvari ovde i nosilac vrhovnih istina”, govorio je Bajin pogled dok se smirivao izgovarajući mantru o pobedi u 42 opštine i 3 u Federaciji. Tad je lokalni šerif postao regionalni klovn kome su se izrugivali na društvenim mrežama od Zagreba do Bara, jerbo se dotle prostire poznavanje njegovog lika. Pretpostavka je da se i dijaspora sprdala, ako mu šta za rejting znači.

  Bilo kako bilo, drug Senad je morao da vadi fleke i povrati sampouzdanje frajeru u zonskoj ligi kojeg je čekalo gostovanje na nešto višem nivou. Koristio je i suplemente koji su ga ohrabrili da, oslonjen na naše pare, kaže da ga boli Vučić za Bajdena.

  Da smo na dnu i da se ne zna koliko ćemo na tom mestu da boravimo, pokazala je i saga o umiranju i sahrani patrijarha Irineja. Sve su glasniji oni koji tvrde da je patrijarh umro onda kada je Vučiću odgovaralo, a ne kada se to zaista i desilo. Sve nakon toga, od govora, pa do protokola sedenja, je potvrda da je ovde sve potpuno urušeno. Od ljudi do institucija.

  Pa je i vapaj ekonomiste Hadžića da MMF ne daje pare jer će biti potrošene da se zakrpi budžet, a ne da se stvori nova vrednost, ostaje jecaj umirućeg u pustinji. Ko bi se bavio onim što život znači, dok ga šarene slike sa ekrana mame?

  I zato, možda je procena vrednosti Elektroprivrede jedan računovodstveni standard, ali svako ko je iole upućen zna da se iz ovog sistema pare odlivaju, da je on u debelom minusu i da smo ga, poput zlatnog teleta, žrtvovali za kilu stranačkog mesa.

  Kad sve bude gotovo, oni će biti nedostižni za pravdu. A, nama pravda tad neće ništa ni značiti.

  Čuli smo da Baja ima preko dvesta hektara, stotine hiljada voćaka, milione u nekretninama, o parama nije pristojno ni pričati.

  Ima naš helikopter, vozi se našim avionom. Niti koga pita, niti mu ko brani. Oni će se snaći. Imaju odakle. A šta ćemo mi kad porodičnu srebrninu prodamo pod firmom strateškog ulaganja? Prepušteni drugima, zaokupljeni slikama sa ekrana, boljem sutra se nada stado beslovesnih ovaca.

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име