Umjetnost ruši barijere – Koncert i izložba članova Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ (VIDEO)

0
50

Djeca i omladina iz Udruženja za pomoć i podršku licima sa poteškoćama u razvoju „Sunce nam je zajedničko“ poklonila su svojim sugrađanima umjetničko veče. U Kulturnom centru Trebinje otvorena je izložba na kojoj su oni predstavili svoje likovne radove a nakon toga i održan koncert „Tamara i Srđan sa prijateljima“.

Foto: Direkt

Pripremila: Marija Manojlović/Direkt

Izložba i koncert su realizovani u sklopu projekta “Sport, umjetnost i multikulturalnost – ruše barijere”.

Različiti su motivi i tehnike koje su koristila djeca i omladina iz Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ na svojim radovima. Ipak, svi dijele isto oduševljenje prilikom da budu umjetnici i svojim sugrađanima pokažu šta znaju.

„Volim da slikam vjereske objekte, mostove… Inače volim da radim, pošto sa time imam iskustva, sa kolažom. Kad uradim nešto bude mi drago da sam to ja radio, stvarno ne mogu sebi da vjerujem kako je to lijepo i fino“, kazao je Velibor Mrkajić.

Zadovoljstvo kako je sve na kraju ispalo nije krio ni Nebojša Dakić.

„Uživao sam. Danas sam radio dugo, završio jedan rad, jedan se mučio. Sva su djeca završila, i ja sam tako. Sve kako oni kažu uradim.“

Na sve muzičke ukuse Srđan Čuković i Tamara Ijačić su mislili, pa su pripremili raznovrstan repertoar – od Baha do narodnih pjesama. Srđan se predstavio na harmonici, Tamara kao vokalni solista.

„Sad sam izabrala pjesmu Hajde Jano, narodna pjesma, Čuvam te od Aleksandre Radović i pjesmu Jedina. Više volim narodnu muziku“, kazala je Tamara.

U ovom umjetničkom poduhvatu pomoć i podrška djeci i omladini iz Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ bili su akademska slikarka Snježana Domazet i Milisav Sukonjica, profesor u Muzičkoj školi Trebinje. Oni su vodili likovne i muzičke radionice.

Ja sam dugogodišnji saradnik udruženja, neko ko vodi kreativne radionice i kao muzikoterapeut. Tako smo i u ovome projektu imali radionice vezane za muziku i terapiju – to su bile mahom muzičke igrice koje bi poticale njihovu kreativnost i stvaralaštvo. Evo imamo i izložbu ali muzika je takođe, možda više nego druge umjetnosti, jedan univerzalni jezik i način izraza koji svaki pojedinac ima pravo da doživi na svoj način. Tako i djeca koja imaju poteškoće u razvoju. Oni vrlo lako upijaju sve ono što smo radili sa njima“, kazao je Sukonjica.

Izložba i koncert održani su u sklopu projekta čiji je cilj bio pokazati da djeca i lica sa poteškoćama u razvoju mogu mnogo više nego što društvo misli da mogu.

„Upravo ova večerašnja izložba, ovi radovi koji su ukrasili zidove u Kulturnom centru, pokazuju da naša djeca stvarno imaju mogućnosti da budu ne samo korisni članovi društvene zajednice, oni su ravnopravni članovi zajednice u svakom pogledu“, kazao je Mijat Šarović, koordinator projekta.

srdjan cuckovic
Foto: Direkt

Projekat „Sport umjetnost, multikulturalnost – ruše barijere“ se sprovodi u okviru Regionalnog programa za razvoj lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu koji je podržan je od strane Evropske Unije. Program realizuje UNDP u saradnji sa Gradom Trebinje.

„Projektom su bile predviđene radionice, muzičke i likovne, treninzi fudbala, treninzi plivanja, i na kraju izložba i koncert. Ovaj problem sa koronom nas je poremetio. Ovo je trebalo da bude održano u aprilu, međutim, donatori su nam dozvolili da ovo malo prolongiramo i da imamo malu završnicu. Nije kao što smo planirali, ograničen je broj ljudi, preduzeli smo sve propisane mjere… Ovo je trebalo da bude na mnogo višem nivou“, kazala je Vesna Miljanović, direktorica Udruženja „Sunce nam je zajedničko“.

Svoj doprinos večeri kroz likovne radove i recitacije, dali su i gosti iz Mostara i Gacka.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име