Um i aerodrUm

  0
  59

  Vanredno stanje i koronski policijski čas obeležili su sedmicu iza nas. Sve vesti kao i život sami bili su u službi borbe protiv pandemije. No, kroz koprenu koja je prekrila ograničenjima ispunjenu svakodnevicu, probili su se neki događaji, čisto da naruše monotoniju i obeleže teritoriju.

  i-bi-nedelja

  Ne znam da li vam je poznat slučaj mladog gradonačelnika Kraljeva, izvesnog Terzića, koji je u jeku protesta u Nišu zbog rekviriranja vazdušne luke, širokogrudo državi ustupio kraljevački, kako je rekao, aerodrUm. Snimak u kome desetak puta Vučiću preporučuje sebe i nudi aerodrUm postao je predmet podsmeha u regiji, a on sam sinonim za novopečenog funkcionera sklonog dislaliji iliti supstituciji glasova.

  Elem, nedelja iza nas je pokazala da i mi aerodrUme za trku imamo, da su redom visokopozicionirani i da njihova servilnost nije za potcenjivanje.

  Bolnice i postoje da se u njima otkrije šta je to bolesno i da se, ako može, to izleči ili barem zaleči. Bazična je stvar postaviti pravu dijagnozu. U Univerzitetsko-kliničkom centru smo prošle nedelje videli da su u stanju da na daljinu, takoreći kod ulaznih vrata, detektuju boljku od koje boluje, ne samo grešni prosečni stanovnik, nego i cela republika.

  Baš tamo je organizovana konferencija za štampu na kojoj su sve same uzdanice, takozvani aerodrUmi, koje glavni helikopter koristi za sletanje i za svog ega uzletanje. Trepereći od uzbuđenja dočekali su šefa.

  Reklo bi se da direktor UKC Đajić i pratilac vanredne situacije Stevandić nisu zaraženi virusom korona, ali da imaju sindrom servilnosti videlo se iz aviona. A da RS ima samo jednog Baju koji je šef i premijeru i predsednici, pa i to znamo. Dakle, atrofija institucija rezultirala je amputacijom istih. Uostalom, jasno je rečeno da sada nije vreme za Narodnu skuptinu. Izgleda da ovde nije vreme ni za koga osim za glavni helikopter i njegove aerodrUme.

  A glavni letač je u sedmici iza nas dočekao i pomoć koja je sletela iz Srbije, Rusije, Kine, od ko zna kud. Stiže i mobilna bolnica i to preko veze. Umesto na daleki istok, Tajland, Vijetnam ili neku tako Milan Tegeltija destinaciju, završiće u RS. Time smo se svrstali rame uz rame sa SAD-om koga su optužili da drugima krade maske i rukavice. Trampovi ljudi su prokaženi kao neko ko sa koferima para ide po Kini i otima već rezervisanu zaštitnu opremu. RS, doduše, nema para, ali se zadužuje, pa će sa tim kreditnim novcem kupiti malo opremu, a malo softver od Prointera jerbo, u vreme korone, mora da se misili i na biznis prve porodice.

  U prošloj sedmici smo pratili i borbu aerodrUma za Centralnu banku. Na ovu romantičnu storiju ih je ohrabrio glavni helikopter koji se, čisto rekreativno da održi tonus, prepirao sa Džaferovićem i Đukanovićem. Zato su njegovi aerodrUmi navalili na Centralnu banku očekujući da će ona pasti na sirovi šarm uličara i u danima izolacije, pristati da odbaci sve kriterijume i opšti sa njima. Ohola dama je više gestom nego rečima pokazala da je nikavo vanredno stanje neće primorati da tu, za nju, neprimerenu vezu, tako da su navođeni projektili ostali neispaljeni.

  Ta je predstava za javnost brzo ustuknula pred novom senzacijom u vidu Fonda solidarnosti. Ispostavilo se da je u svemu solidarno samo ime iza kojeg je prisila, takoreći reket. Zluradi su jedva čekali da sve okarakterišu kao kosmičku pravdu koja ispostavlja račun za partijsko zapošljavanje. Ako grickaš mrvice u javnom preduzeću, to je zato što si pristao na milost, direktor si jer je njihova volja, a i zato što dobro slušaš. Ipak, u vreme korone, stavljeni u neprirodne uslove, vojnici partije su se osmelili na prve znake otpora.

  No, nisu samo radnici javnih preduzeća, čitaj ERS, nezadovoljni. U sedmici iza nas se oglasio i hercegovački knez Rodoljub Drašković rekavši da su novci potrošeni, da je RS kao crkveni miš, a da nam je jedina nada njegov fond u koji je marljivo skupljao markicu po markicu. Sabrao se tu milion koji je, kako i dolikuje knezu, sada rad da podeli ugroženima, kad je već na porezima uštedeo 14 puta toliko.

  Izgleda da Drašković, inače poznati zagovornik aerodroma (i staze za bolide, ali to sada nije bitno), nije raspoložen da otvori pistu za svakog, pa bio on i prvi helikopter bradom i propelerom. Iskustvo nas uči da će i ovaj luping hercegovačkog kneza slatkiša, nakon nećkanja, rezultirati obnavljanjem ljubavi sa aktuelnim vlastima.

  A da li ćemo i kako analizirati dešavanja u nedeljama koje slede, znaćemo koliko danas. Između pisanja istine i subverzije u doba korone tanka je linija. Ružičaste naočare su od danas ultimativni trend. Uostalom, aerodrUmi jedva čekaju da od uredbi prave zakone i uvedu red. Krenuće od medija.

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име