Trebinje: Kad je streljaštvo i više od sporta (VIDEO)

0
45

Pored dobrih rezultata na ponos streljačkog kluba iz Trebinja ide i njegova uloga u uključivanju osoba sa invaliditetom u sportski život grada. Zamišljen kao klub koji okuplja ratne vojne invalide prvo je osnovan Streljački klub „Leotar RVI“ a kasnije i Omladinski streljački klub „Leotar“. Ovaj sportski kolektiv organizator je “Hendikep festa”, takmičenja koje okuplja strijelce sa invaliditetom iz čitave BiH.

Foto: Direkt

Piše: Marija Manojlović/Dirket

Od samih početaka i osnivanja Miroslav Andrić je u streljačkom klubu. Član je selekcije koju čine lica sa invaliditetom.

„Cilj nam je bio prvenstveno podizanje svijesti osoba sa invaliditetom da se i mi možemo baviti nekim sportom. Treba da izaberemo neki koji nam odgovara – neko streljaštvo, neko pikado, neko sjedeću odbojku… Cilj je da izađemo u društvo, da se socijalizujemo, takmičimo, da se nečim bavimo i radimo, da nismo zatvoreni i da tako pokažemo i drugima da mi možemo da postignemo nešto u životu“, kaže Miroslav.

Miroslav i ostali strijelci iz ove selekcije takmiče se u domaćem prvenstvu, a nastupaju i na turnirima. Pored članova koji se redovno takmiče u klub dolaze i oni koji se rekreativno bave ovim sportom.

„Na nivou Republike Srpske postoji savez, na nivou Bosne i Hercegovine još nije napravljen, tako da ne možemo da izađemo na međunarodne turnire. Mi se takmičimo na nivou Republike Srpske, imamo šest redovnih kola, a postoje turniri na novou BiH, kao što je šestoaprilski turnir u Sarajevu, zatim turnir u Zenici. Pored toga, tu su prijateljski susreti ratnih vojnih invalida Trebinja i Beograda“, ističe Andrić.

Streljački klub „Leotar RVI“ osnovan je 2006. godine, a nakon toga i Omladinski streljački klub „Leotar“ koji danas okuplja veliki broj takmičara u svim selekcijama. Predan rad donio je u Trebinje značajna priznanja.

„Streljački klub „Leotar RVI“ takmiči se u ligi, prvenstvu, kupu Republike Srpske u kategoriji invalida, a Omladinski streljački klub „Leotar“ takmiči se u međunarodnom i domaćem programu – disciplina puška i pištolj. Imamo sve selekcije od pionirske, kadetske, juniorske do seniorske, muskarce i žene. Učestvujemo u ligi Republike Srpske i BiH, kao i međunarodnim takmičenjima koja se održavaju u zemljama okruženja zbog finansijske situacije. U disciplini vazdušni pištolj višestruki smo prvaci Bosne i Hercegovine, imamo i reprezentativce koji su učestvovali na Evropskom prvenstvu“, pojašnjava trener Spaso Škoro.

Milko Grubač je član Omladinskog kluba „Leotar“ i ekipe koja je u disciplini vazdušni pištolj bila višestruki prvak BiH. Juniorski je rekorder u ovoj disciplini.

„Moj lični rekord je 570 krugova. Učestvovali smo na raznim domaćim i međunarodnim takmičenjima od kojih bih izdvojio Split, Zagreb, Osijek, Beograd na kojima smo ostvarili dobre rezultate. Ekipni smo prvaci BiH u disciplini pištolj. Ovom sportu me je privuklo to što ima dosta da se radi, pokaže i uvijek se može napredovati“, ističe Grubač.

Dobre rezultate, ali i značajnu ulogu u integrisanju osoba sa invaliditetom u sportske aktivnosti, klub ostvaruje u uslovima koji bi mogli biti bolji. Problem je objekat u kome je smještena streljana, a čiji krov prokišnjava.

Foto: Direkt

„Klub funkcioniše sa onoliko sredstava koliko imamo. Teško je jer je skupa oprema – puške, pištolji. Njihova vrijednost je oko 5.000 KM. Imamo problem i sa objektom, jer krov prokišnjava. Trudimo se da funkcionišemo i nadamo se da ćemo imati i podršku lokalne zajednici, nadležnog ministarstva i ostalih. Ovdje se održava obuka za sve koji hoće da nabave oružje, polaže se za rukovanje oružjem, tako da je ovo značajan objekat za čitavu hercegovačku regiju“, naglašava Škoro.

Trebinje je jednom godišnje domaćin strijelcima iz čitave BiH. Hendikep fest održava se od osnivanja kluba.

„To je za osobe sa invaliditetom vrlo bitno, pronašli su se u tome, to je za njih jedan vid svakodnevnih aktivnosti. Ovdje je i sjedište Streljačkog saveza invalida Republike Srpske i svake godine kad je Škola sporta imamo sedmodnevni kamp svih strijelaca okruženja“, ističe trener trebinjskih strijelaca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име