Skijaš Strahinja Stanišić: Podrška stiže tek kad dostignemo vrh

0
48

Skijaš Strahinja Stanišić iz Pala jedan je od najboljih u istoriji tog sporta na ovim prostorima. Mnogo upornosti, truda i odricanja doveli su ga na skijaški tron, što je rijetko kome pošlo za rukom. Finansijska pomoć često izostaje, ali Strahinja ne odustaje od postavljenih ciljeva, pa je sezonu završio kao prvak Srbije u četiri discipline.

Strahinja Stanišić
Strahinja Stanišić (Foto: Privatna arhiva)

Piše: Nikola Vuksanović/Direkt

Strahinja Stanišić je rođen 1995. godine u Sarajevu. Zbog ratnih dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije sa porodicom se preselio na Jahorinu. Tu je napravio prve skijaške korake i zavolio taj olimpijski sport, pa je ljubav na kraju prerasla u profesiju.

„Skijam od svoje pete godine. Prve skije sam dobio od roditelja, koji su se u tom periodu, ali i kasnije, odricali mnogo bitnijih stvari da bih ja gradio sportsku karijeru“, priča nam Strahinja.

Profesionalnu karijeru započinje sa 12 godina u Skijaškom klubu „Jahorina“. Veliku zahvalnost duguje svom prvom treneru Dobru Šuko uz kog je zavolio ovaj sport i borbu sa stotinkama.

„Bio sam izuzetno motivisan i vrijedan. Teško sam se mirio sa tim da je neko bolji od mene. Mislim da svaki sportista treba da ima to u sebi ukoliko želi da uspije“, rekao je Stanišić.

Posljednju godinu skijanja u sezoni za mlade završio je kao prvak u ukupnom poretku Bosne i Hercegovine.

Svaki početak je težak

Stanišić je 2010. godine počeo skijati za reprezentaciju Srbije. Kao novi sportista morao se ponovo izboriti za finansije i poziciju u Nacionalnom timu. Dvije godine uzastopno je prošao sva rigorozna testiranja za FIS kamp, koji je finansiran od strane Svjetske skijaške organizacije, za deset najboljih skijaša iz Evrope.

„Nije bilo nimalo lako, ali sam nastavio da napredujem i da se razvijam fizički i mentalno. Promijenio sam mnogo toga, pa je i režim ishrane bio dodatna obaveza“, kazao je Stanišić.

Imao je čast, ali i odgovornost da predstavlja Srbiju na Zimskim olimpijskim igrama za mlade u Insbruku u Austriji. Postignuvši dobre rezultate, Olimpijski komitet Srbije je nastavio da pruža podršku u njegovom radu. Nakon toga je uslijedio Evropski olimpijski festival za mlade (EYOF), gdje je nastavio nizati odlične rezultate. U slalomu je postigao sedamnaesto vrijeme i time ponovo zaslužio apsolutnu podršku Olimpijskog komiteta Srbije.

„Novac koji sam dobijao išao je u programe treninga i kupovinu opreme. Moram reći da danas, kada sam postigao mnogo bolje rezultate, podrška sve više izostaje, a razlog tome je svakako politika i promjena rukovodstva“, zaključuje mladi skijaš.

Strahinja Stanišić
Strahinja Stanišić (Foto: Privatna arhiva)

Istorjiski rezultati za Skijašku reprezentaciju Srbije

Poznato je da je olimpijske stipendije u manje razvijenim zemljama skoro pa nemoguće dobiti. Strahinja je ispunio A olimpijsku normu za igre u Pjongčangu, ali nažalost bez te stipendije nije otišao na prestižno takmičenje, iako je daleko najbolji skijaš u tehničkim disciplinama u istoriji Srbije. Razlog tome je norma koju je postavio Olimpijski komitet Srbije.

„Nije me obeshrabrilo ni to što sam i ove godine ostao bez stipendije Međunarodnog olimpijskog komiteta. Uspjesi se gomilaju, a svakako da sam najviše zahvalan porodici, prijateljima i sportskim sponzorima“, ističe Stanišić.

Najveći uspjeh ovog talentovanog sportiste je osmo mjesto na klavifikacionoj trci Svjetskog prvenstva u Oreu (Švedska) i drugo vrijeme druge vožnje u februaru 2019. godine.

Skijaška sezona 2019/20 bila je brilijantna. Na posljednjih devet takmičenja, Strahinja je osvojio osam zlatnih i jednu srebrnu medalju i time je postao državni prvak u četiri discipline (slalom, veleslalom, alpska kombinacija i super G). Takođe, ove godine se čak dvanaest puta našao na postolju međunarodnih trka u Evropi.

Finansije ogromna prepreka

Skijanje je definitivno najskuplji olimpijski sport i takmičari iz manje razvijenih zemalja se teško nose sa timovima koji posjeduju milionske budžete. Aktuelni šampion naglašava da uprkos svemu nema idole, ali da osjeća veliko poštovanje prema hrvatskom skijašu Ivici Kosteliću.

„Apsurdno je to da sportista dobije podršku tek kada dostigne sami vrh. Mi platu nemamo, a finansijska ulaganja su ogromna. Većinu vremena trošimo na treninge i dalji napredak. Naše porodice su glavni finansijeri i njima dugujemo za sve što smo postigli“, rekao je aktuelni prvak Srbije.

Najbolji sportisti regiona, među kojima je svakako i Stanišić zaslužuju poštovanje i divljenje, ali svakako i adekvatnu pomoć. Državni prvak od opštine Pale, grada Istočnog Sarajeva, ali i cjelokupne zemlje podstrek dobije veoma rijetko. Čak ga ni takvi uslovi nisu obeshrabrili, jer su njegova volja i želja, jače od bilo čega.

„Nadam se da će nadležni obratiti pažnju i dati priliku sportistima da zablistaju još više“, završava Strahinja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име