Seča mangupa i uspon hagiografa

  0
  48

  Sve je dozvoljeno ako radite za stranku – možete da kršite zakon, da trošite javna sredstva kao vlastita, da prebijete prve saradnike, da radnike tretirate kao roblje, važni su samo partija i rezultati – to je poruka koja je obeležila proteklu sedmicu.

  Za one koji se prave mangupi sledi odmazda. Da li će biti i pravnih posledica, tek ćemo da vidimo. Valjda zavisi od manglupluka. Pavić je, čini se, neobavešten. Možda bi pomoglo da zaviri u horoskop u kome jasno piše da mu je u drugoj, kući politike, kretanje retrogradno. Ni na ljubavnom planu mu ne cvetaju ruže. Decenijski partner javno pokazuje interesovanje za druge. A dao je na prodaju i ljubijski verenički prsten. Kako će se ova storija završiti i da li će Marko upotrebiti neki adut iz rukava kako bi ostao u koalicionom gnezdu, znaćemo uskoro.

  I dok je SNSD slavodobitno pokazivao mišiće i čvrstu ruku nakon izbora, SDS, koji je igrao na kartu “samo zezanje, ništa obaveze”, na teži način je naučio da će to kad-tad da pukne. Početna ideja da se viđaju i sa drugima kako bi osvežili vezu i uneli dinamiku, pokazala se kao loša taktika. Sada su u fazi da neće ni da se slikaju zajedno. Raskid je neminovan ukoliko ih imovinsko-pravni poslovi ne nateraju da bitišu kao samci u braku.

  Prošle nedelje se oglasio i Kusturica. Zna on tako, u odsudnim trenucima, da se obrati javnosti kako bi je prosvetio. Takav graditelj, razume se, nema vremena da piše priručnike, pa koristi medije da pouči široke narodne mase. U fokusu ovog puta dve teme: “Uticaj Dodikovog pevanja na floru i faunu Mokre Gore sa akcentom na Mećavnik” i “Kako je Dodik traktorom i prikolicom utabao put urbanizaciji Banja Luke”. Početak je to jednog obimnog stvaralačkog opusa ovog hagiografa i budućeg savetnika posle čega će, ako je suditi po dosadašnjim iskustvima, napraviti prijatan ambijent samo za one slične junacima iz njegovih filmova.

  U sedmici iza nas javnost su zgrozila dva surova ubistva. Jedno u Banja Luci gde je na izrazito svirep način ubijen 29-togodišnji mladić iz Kozarske Dubice jer je sa društvom pevušio ispred pekare!? Kako nas odzveriti? I šta treba da se desi da vidimo da se uspavana pravna država i nekažnjena ubistva vraćaju u različitim oblicima. Više nije pitanje da li ćete nego kada ćete to bolno saznanje na svojoj koži osetiti.

  Drugo je ubistvo novinara Džamala Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Iako je događaj potresao svet i još ne znamo kakve će reperkusije imati, na samom početku jasno može da se vidi kako novac relativizuje zločin. Dakle, u svetu ne postoje pravda, moral, ideali, principi. Sve ima svoju cenu, pitanje je samo kolika je ona. Da smrt Kašogija progutaju, SAD-u će možda biti dovoljno 100 milijardi dolara.

  I, na kraju, jedna od retkih stvari koja nas kolektivno usreći i učini ponosnim jeste sport. Odbojkašice Srbije su šampionke planete, a naša Tijana je najbolja na svetu. Za ovu mladu devojku je svojevremeno rečeno da je talenat koji se rađa jednom u 50 godina. I, zamislite, slučaj (ili sreća?) je hteo da se rodi baš u Bileći. Radujemo se uspehu Tijane, Brankice i ostalih devojaka, nadamo se da ćemo postati dostojni njihovog podviga. Bilo bi dobro, za promenu, da se i one nama ponose.

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име