Radnicima ERS-a kasni uplata poreza i doprinosa?

0
60

Porezi i doprinosi za radnike u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) nisu uplaćivani za najmanje dva mjeseca, izjavio je to danas u Trebinju predsjednik Odbora sindikata ERS-a Zoran Mićanović, odgovarajući na pitanje da li je sindikat upoznat sa tim.  

Zoran Mićanović ( u sredini) (Foto: Direkt)

“To vam je istina. Šta se dešava ja zaista ne znam. Sva zavisna preduzeća su u pitanju. Zavisna preduzeća proizvedu električnu energiju, daju u eter, distribucije naplate i sve ovdje u ovu kuću dolazi. Mi, zavisna preduzeća, plačemo da nama neko nešto ovdje pošalje, što je apsurd”, rekao je Mićanović. 

Sindikalci su se, kako su kazali na današnjoj konferenciji za novinare, sinoć sastali sa generalnim direktorom ERS-a Lukom Petrovićem, ali, kažu, nije bilo riječi o porezima i doprinosima, već je u fokusu bila problematika u vezi sa potpisivanjem kolektivnog ugovora. 

Upit smo prije dva dana poslali i Poreskoj upravi Republike Srpske, ali do objave ovog teksta odgovor nije stigao. 

Povoljniji pregovori od ponedjeljka?

Novi sasatanak sindikata i uprave ERS-a je zakazan za ponedjeljak (5. oktobar), kada sindikalci očekuju da će biti potpisan kolektivni ugovor, koji je istekao juče. 

“Mislim da će stvari od ponedjeljka krenuti u pozitivnom smjeru i da idemo u sačinjavanje kolektivnog ugovora koji će biti za nijansu bolji od prethodnog i da će radnici imati veća prava, da će povećati plate. Tako smo se sinoć dogovorili. Mi ćemo istrajati u tom kolektivnom ugovoru i započinjanjem tog našeg sastanka, pravilnik o radu se stavlja van snage i o pravilniku nećemo više razgovarati. To je jedan veliki pomak za radnike ERS-a, jer je pravilnik jednostrani akt koji donosi poslodavac, a kolektivni ugovor je ugovor koji se potpisuje između poslodavca i sindikata, tako da ćemo moći da zajedno kreiramo politiku i budućnost ERS-a”, uvjerava Mićanović. 

Navodi da za radnike ERS-a traže i, kako je kazao, simbolično povećanje plata od 12,5 posto.

Iz ERS-a su potvrdili da će sastanak sa predstavnicima sindikata biti u ponedjeljak i da će pregovori o kolektivnom ugovoru biti nastavljeni.

Odbor sindikata ERS-a je ranije jednoglasno odbio prijedlog uprave matičnog preduzeća da se Kolektivni ugovor produži do kraja ove godine i tražili su da on bude produžen na tri godine. Nadaju se da će sve završiti prije izbora, jer, smatraju, da bi nakon lokalnih izbora bili u nepovoljnijoj poziciji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име