Pokondireni tikvani i režim za hibride

  0
  71

  “Sve je u vašim glavama- uzvikuju vlasti sa svih nivoa. “Kakve su vam misli, takva vam je pozicija u hijerarhji”, dodaju uhlebljeni. Ima onih u svetu koji tvrde da živimo u hibridnom režimu, ali nisu u pravu. Ovo je režim za hibride- persone nastale ukrštanjem korumpiranog oca i proste majke. Jerotija Pantića i majstorice Feme.

  i-bi-nedelja

  I dok je Femi smrt muža omogućila da se od opančarke vine među gospođe, a Jerotija servilnost i glupost instalirala u policijski aparat, naše je tikvane u institucije lansiralo ubistvo pravične i demokratske države. Prosto, kad država izgubi kriterijum, opšti sa svakim, i na kraju je zaposednu karikature. U književnosti takvi slučajevi imaju tragikomičan kraj, a u stvarnosti će se ovo, izgleda, tragično završiti po nas.

  I prošle sedmice smo bili svedoci demonstracija primitivizma i krajnje ograničenosti, da ne kažem gluposti. Izvesna gospođa greškom sistema, a voljom partije instalirana u državni parlament, je tvrdoglavošću nosoroga branila naše pravo da ne damo tamo onima reči himne. Pre toga je isto tako branila da se upišemo među evropski svet koji ima jedinstven broj za hitne slučajeve. Ukratko, da smo kojim slučajem u 9. veku, naši vlastodršci bi i Ćirila i Metodija optužili da im cilj nije da šire pismenost, nego da prenesu nadležnost. U našem slučaju vođe su nas smestile negde u 19. vek. Turci odlaze, a nadiru Austrougari.

  Hvala bogu pa postoji ovaj Incko”, danima već ponavlja Baja. “ Da ga nije, morali bi izmišljati. Ovako, možemo sad nedeljama da tupimo o njemu i njegovoj katastrofalnoj ulozi. To što je niko ne vidi ne znači da mi ne možemo da kukamo i da se pretvaramo da se borimo protiv te vetrenjače. A Incko će da ćuti jerbo i njemu je od koristi da ispadne kao nešto važan i nekome trn u oku kad ga već toliko plaćaju. Pa, ja bih čoveče, i za mnogo manje pare pristao da me optuže da sam, šta znam, vilu u Beogradu dobio na poklon. Ja bih za te pare pristao da tužilaštvo guta ikonu nedeljama, a ne iz cuga, kao što je slučaj”, razmišljao je naglas Baja vežući šal oko vrata jerbo se na konferenciju za štampu, kažu savetnici, ne ide bez njega.

  “Niko se ne seća kako je bilo pod Turcima, nema živih ni onih pod Austrougarskom. A i da ima, šta nas briga”, nastavlja obuvajući cipele koje mu je dodao Đajić. “Pa kao da je prvi put da koristimo žrtve kad nam zatrebaju. Mogu vala reći i da je pod Turcima bilo lezi ‘lebe da te jedem. Može, ako već do toga dođe, neko reći i da su patnje preklanih u NDH ništa u odnosu na muke na koje nas Incko svakodnevno udara. Jer, svakom je svoja muka najveća, jel’ tako?”, vajkao se Baja i u nedelji iza nas.

  Opštepoznato je da Baja sve što ga tišti podeli sa poslinim, a ovaj, opet, kad ode kući, ispriča svojoj ženi. I tako se, što kaže Nušićev junak, sreski špijun Aleksa Žunić, rašre te misli sve do javnog servisa, a onda i širom zemlje.

  A zemlja i narod u njoj, ušuškani razmišljanjima svog vođe i zabavljeni šupljinom njegovih oponenata koji tupe o nekakvoj zaveri, spavaju mrtvim snom, što bi pesnik rekao.

  Zato, tako anestezirani, ne reaguju na igrokaz koji je samo za njihove oči, izveden prošle nedelje. U glavnim ulogama, kao loš policajac, nastupio je Luka Elektroprivreda. U drugom uglu, u roli robusnog, ali policajca mekog srca, videli smo premijera Radovana. Luka je kao napadao na kućni budžet rekavši da će poskupljenja struje biti i da je to takoreći pokazatelj da dobro živimo. Jer, ko ne može da plati struju najjeftiniju na Balkanu-magarac. Onda je u drugoj sceni ujahao Radovan koji je branio i nas i naše novčanike rekavši da poskupljenje neće proći dok je njegovih leđa i onoga što uz leđa ide, dakle, mudre glave.

  Uz sitna koškanja sa strane, prošla nam je i ova skoro prolećna nedelja. Iako najavljuju zahlađenje, a mrmot iz Amerike još šest nedelja zime, ono što nas nikada nije izneverilo je kalendar. Što je i logično jer je imun na interese vođa. Da je do njih, ovde bi vladale večita zima i tama.

  Ovako, sunce se rađa i mimo njighove volje, što je već dovoljan argument za nadu da će, što je do sada bio slučaj i sa drugim štetočinama i uzurpatorima, i ovo vreme proći.

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име