Kad država ne funkcioniše slučajevi iz Bileće i Gacka su neminovnost

0
43

Hercegovci su poslednjih dana mogli da vide šta se dešava kada nestane poverenja u državu, njene institucije i pravni sistem. U jednom slučaju je pravda uterivana pesnicama, a u drugom su se nacionalizam i šovinizam razmahali toliko da, ukoliko izostane reakcija institucija, mržnja sa društvenih mreža preti da se prelije u stvarni život. Oba slučaja nas bolno opominju da se mera, razum i tolerancija povlače pred mržnjom, ekstremizmom i nasiljem. Skupo nas je koštalo u prošlosti. Izgleda da lekciju nismo naučili.

gacko-put

To što je policajac uzeo pravdu u svoje ruke, oteo, a potom i prebio mladića koji je slao eksplicitne fotografije i skaredne poruke njegovoj ćerki je loša vest za policiju.

Ako neko poznaje kako sistem funkcioniše iznutra, onda je to policajac. i, ako je on, neverujući da će počinioca stići pravedna kazna, uzeo pravdu u svoje ruke, poruka običnom građaninu koji nema ni uniformu, ni silu, a ni policijski auto, je da se pravdi ne nada.

Istovremeno, policajci su predugo svedoci privatizacije ove institucije. “Policija-to sam ja”, otvorena saradnja sa licima sa poternice, netransparentno stečeno bogatstvo, sve su to stvari koje su od mnogoga policijskog službenika (dakle, na usluzi građaninu) napravili nasilnika u policiji.

Otuda će ovaj slučaj i njegov epilog biti veliki test za policiju. Da li će se po Hercegovini i širom republike formirati grupe koje linčuju prestupnike ili će institucije uzeti uzde u ruke i odmeriti svakome prema pravdi i zakonu.

Sa druge strane, potpuno transparentan sastanak predstavnika političkih stranaka u Gacku se na društvenim mrežama rasplamsava u požar u kome nacionalizam i šovinizam najniže vrste dobijaju pun zamah.

Na prethodnim izborima aktuelni načelnik i predsednik SDS-a Gacko Milan Radmilović je uglavnom imao podršku povratničke populacije. Oni su možda bili i jezičak na vagi koji mu je pre četiri godine doneo pobedu nad Maksimom Skokom, kandidatom opozicije.

Ove jeseni SDA računa na jedan odbornički mandat i, kao takva, postala je još poželjniji partner. Pregovori sa SDS-om nisu urodili plodom, SDA je ovaj put ruku dala SNSD-u i podržala kandidata za načelnika, doktora Ognjena Milinkovića.

Bio je to okidač da se iz svih raspoloživih portala ospe paljba na SNSD i Milinkovića koga su zasuli najpogrdnijim rečima i okrivili za sve izdaje od Kosova naovamo.

Rat komentarima na društvenim mrežama bukti i preti da se prelije u stvarnost. Oni na koje je Dodik u proteklom periodu u svakoj prilici stavljao stigma “sarajevski Srbi” sada su videli priliku da uzvrate žešće.

I mada predizborna kampanja treba da počne za mesec dana, uveliko se vodi u virtuelnom svetu, a sredstva se ne biraju.

Strasti u Gacku, u kome Milan Radmilović suvereno vlada dve decenije, su posebno uzavrele. Ići argumentima protiv instruisanog raspirivanja nacionalne netrpeljivosti je jednako gasiti požar vlažnom maramicom.

Bilo bi dobro da se oglase predstavnici stranaka i ograde se od jezika mržnje i atmosfere linča koja se stvara.

Čehov je rekao da će puška koja se pomene u prvom činu, opaliti u poslednjem. Prvi čin ovde još i nije počeo, a neko već čuje zveckanje oružja u Sarajevu. Građani bi trebali da jasno kažu da jedino što ih interesuje su plata i zveckanje novca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име