Jal’ je farsa, jal’ u šumi sprdnja

  0
  52

  Nedelja iza nas je pokazala da dno kome se naivno nadamo ima podrum. Zabluda je misliti da, kad ga dotaknemo, možemo da idemo samo na gore. Idemo mi, ali nagore. U suprotnom smeru. Događaji u sedmici iza nas ukazuju na to.

  “Sada znamo da naše dno ima podrum” bio je svojevremeno najduhovitiji komentar na spot snimljen u vinskom podrumu vile izvesnog tajkuna. U toj rečenici je sažeta sva naša nevolja, ali i naša sudbina. Sa ovog dna mi možemo samo dublje.

  Recimo, evo novinari RTRS-a. Iako ni u snu nisu sanjali, primorani su da intervjuišu nekoga ko štuca, podriguje, cokće i žvaće, a pritom moraju da ostanu ozbiljni i postavljaju seriozna pitanja. Jer, radi se o čoveku koji je mera svih stvari ovde.

  Ako on kaže da je neko patriota, onda je to tako. Ako kaže da je izdajnik, sigurno je petokolonaš, izdaće čim se okreneš. Ako kaže da su neki koji trune politiku u kafiću luzeri koji ništa ne razumeju i to proprati podrigivanjem, ko ste vi da mislite suprotno?

  I, inače, čovek na privremenom radu u Sarajevu oslonjen na buđelar predsednice kojoj je istvremeno partijski šef, u vremenu i prostoru je zaposeo RTRS.

  Najpre je u Pečatu zapečatio sudbinu DNS-a rekavši da rastakanje ove stranke još nije gotovo. Novi šav po kome će se cepati je Nešić. Njega je Dodik pohvalio kao materijal od koga će biti nešto.

  Prvo, zna da se valja u parama uz muziku, što je dokaz da je čovek od vrste koja vlada Životinjskom farmom.

  Drugo, ako ne pređe, svejedno mu neće verovati u DNS-u koji, shodno svojim bezbednosnim iskustvima rezonuje: čim ga je Dodik pomenuo, nisu tu čista posla.

  Potom je Dodik otišao u Beograd gde mu je Vučić sredio sudar sa Medvedovom. O čemu su pričali, prepričao nam je sam Dodik. Ako ne verujete, vaš problem. Spadate u gorepomenute koji samo trune i nemaju pojma.

  U svakom slučaju, sve je pozitivno po nas. Rusi su tu i ne odlaze. Pomažu, ali se ne nameću. Doduše, o milionskim dugovima koje imaju prema državi nije bilo pristojno da se priča. Nema smisla da nerviramo gosta iz Rusije kad smo na događaju i onako padobranci.

  U sedmici iza nas je najavljeno je spajanje NDP i Demosa. Iako iskusniji, sa više partnera iza sebe, Čavić je shvatio da mu vrednost na tržištu samaca opada i da mora da uhvati mladu koja se dobro kotira na tatinom dvoru. Ni ona nije baš mlada, ima svoju istoriju, ali se treba žrtvovati zbog budućnosti.

  Mada se ne raduje prevrtljivom mladoženji, proračunati veliki tata neće stati na put ovom braku bez ljubavi, ali sa izvesnim potencijalom. Uostalom, dok su pod njegovim krovom, moraće da slušaju pravila koja postavlja.

  Jedan od osnovnih saveta za sve ljude sklone depresiji je da prethodno provere da nisu okruženi idiotima. Ovde je to ne samo moguće, nego i veoma izvesno budući da je, prema podacima Svetske banke BiH napstila polovina stanovništva, uglavnom obrazovanog. Otuda je potpuno razumljivo osećanje neprilagođenosti za malobrojne ostatke onih koji su sačuvali ljudsko u sebi. Scene deložacije majke i ćerke iz sopstvene kuće koje, one nemoćne ne mogu da spreče, a malo ko može da se supritstavi, biće sve češće. Ovde je nešto vaše samo zato što neko moćan to još nije poželeo.

  Ostavljaće vas bez stana zbog mizernog i nedokazanog, a verovatno i nepostojećeg duga.

  I, za kraj, pravu sliku stanja opisao je uspešni, a smenjeni direktor ŠG “Čajniče” osvrćući se na Viškovićeve izjave. “Kad je rekao da će gubitaši morati da odu, znao sam da od toga nema ništa. Znao sam da je to farsa, ali da je baš ovolika sprdačina, nisam mogao ni pomisliti”.

  Ako ste do sada i bili u dilemi, ona razvejana. Niko ih bolje ne poznaje od onih koji su bili u sistemu. Nemamo posla samo sa neznalicama. To su istovremeno i velike štetočine koje se prikazuju kao spasioci. Književnost ih je puna, a sada ih susrećemo na javi.

  Što više budete čitali, lakše ćete ih prepoznati. Zato, knjige u ruke!

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име