Iznad gradonačelnika – knez

0
38

Rodoljub Drašković, u potpunosti unesen u titulu kneza hercegovačkog, zaželio je danas da održi govor na svečanoj sjednici Skupštine Grada Trebinja, povodom slave Grada Preobraženja Gospodnjeg. Vlast mu je i tu želju ispunila. Pred odbornicima, vladikama, ambasadorima, direktorima javnih ustanova i preduzeća održao je govor. Iz prvog reda na binu je izašao i prije gradonačelnika, jer se hijerarhija mora poštovati.

Foto: Direkt

Da titulu kneza jedino Drašković shvata u potpunosti ozbiljno moglo se naslutiti po reakcijama prisutnih, koji su doduše pokušavali da odglume da je to što priča novi knez najnormalnije. Jedino Luka Petrović nije uspio da zaustavi osmijeh kada je Drašković Hercegovinu proglasio kneževinom.

Da sa njim nema šale stavio je knez Drašković odmah do znanja na početku izlaganja i još jednom prisutnima ponovio ko je i šta je.

„Vama se danas obraćam u ime kneževine Hercegovine… Dana 06. avgusta ove godine Hercegovina je proglašena kneževinom i imenovan je knez. Knez bez krune vladanja, ali sa krunom žrtvovanja, davanja, zaštite i očuvanja svih dobara, materijalnih i duhovnih, koje pripadaju hercegovačkom narodu“, rekao je na početku svog govora Drašković.

Najavio je ekspanziju privrednog rasta, rast plata, podizanje životnog standarda i kazao da se nada da će „u Hercegovini za pet godina izliječiti siromaštvo, jer će stvoriti uslove da Hercegovci postanu bogati, jer će bogatstvo sticati svojim radom i znanjem“.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić na pitanje zašto Drašković kaže da je Hercegovina kneževina, odgovara da svako ima pravo na svoja izlaganja, ne želeći da protivrječi novoizabranom knezu.

„Čuli ste i prisustvovali ste svoj proceduri imenovanja, vidjeli ste šta se sve desilo i kako je tekla procedura. Slava je grada, komentarišemo o slavi grada Trebinja, a sve ostalo mislim da je suvišno“, rekao je Ćurić.

Inače, svečana sjednica Skupštine Grada Trebinja samo je dio preobraženskih svečanosti. Proslava će biti nastavljena večeras,  kada će ulicama grada proći svečana litija, nakon čega će na Trgu slobode nastupiti Kaliopi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име