Država opasna po život

0
53

Smrt mladog Davida Dragičevića i protesti građana apsolutni su utisak nedelje. Sada je očigledno da je ova država opasna po život. Ne svih, naravno.

Ubice i kriminalci, organizmi čiji je habitat kofa sa pomijama, ovde su u prirodnom okruženju. Oni su ti koji slobodno šetaju ulicom, razbijaju vrata saluna i na nišan hvataju prvog ko ih popreko pogleda. Divlji zapad u svom najsurovijem obliku.

Odnos onih koji predstavljaju državu prema ovom tragičnom događaju, običnim građanima šalje jasnu poruku: živite ovde na vlastitu odgovornost. To što ste se borili za ovu zemlju, što ste njeni građani, plaćate porez ili ste pošteni, vredni, radni, pa, žao nam je. Nemate vezu – za nas ste bez veze, takoreći nebitni. Kum ili kumov drug mogu da vas utepaju nasred ulice.

Nerazjašnjena smrt mladog Banjalučanina ukazala je i na odsustvo stručnosti, moralnosti, osećaja odgovornosti i elementarne empatije onih koji su na čelu policije. Građani Banjaluke svesni su da je veliki ulog u igri.

Ovakva praksa dugo traje. Od incidenta je postala pravilo. Zato što su prethodni slučajevi olako prepušteni padu u zaborav. No, Davidova smrt otvara stare rane nerazjašnjenih ubistava u RS o kojima se sve zna. Da smo neka država, nakon ovoliko gafova i otvorenih pitanja vezanih za okolnosti koje su dovele do smrti mladića, osećajući moralnu odgovornost, ne samo ministar, nego i pemijerka bi podneli ostavku. Da smo, ali nismo. Zato premijerka veoma prostim nastupom, skarednim čak i za pijacu, na argumente odgovara uvredama.

Skarednan za pijacu, ali dostojan tradicije “primitivno i sirovo pobeđuju” koju baštini Dodik. Sa empatijom i taktičnošću slona u staklarskoj radnji, čudi se i besni zbog toga što roditelji nisu bili impresionirani time što je, bog te video, dovukao patologa sa VMA. Kao da, osim istine, bilo sta roditelje danas može impresionirati. Čoveče, pa mi živimo u zemlji u kojoj je čak i patolog eklatantan primer jedne patološke karijere! Država čuva i neguje mutne likove dok se efikasno rešava onih koji se, greškom sistema, nepokvareni zadese na odgovornom mestu kao Danijela Novaković. Jer, sistem je podešen da propušta samo Joksime, Topaloviće, Bili Pitone, demagoge, pokvarenjake, pobednike podzemlja, šampione u valovu sa pomijama.

I koga onda briga da li je postojeća koalicija potpisala sporazum da će i u narednim godinama uspešno da nas davi u mulju? To što će Perica Djokić i dalje da vedri i oblači u energetskom sektoru, što je Marko Pavić najpoželjniji partner, zastrašujuće je i u biološkom smislu. A, kako trenutno stvari stoje, na spas od njih nam, po svemu sudeći, moze pružiti samo biologija.

Revolt građana je razumljiv i normalan. Bunt ohrabruje, navijam da se proširi, da ne stane dok se okolnosti ne razjasne i na svako pitanje ne da odgovor. Jer, danas pričamo o Davidu. Sutra će žrtva možda biti vaše dete. Ali, sutra možda neće biti nikoga da se pobuni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име