Dragan Spaić iz Trebinja – spontano u svijet inovacija

0
49

Dok je pravio „termos-košnicu“ dvadesetpetogodišnji Dragan Spaić iz Trebinja o nagradama i priznanjima nije razmišljao. Tek o tome kako da pomogne ocu koji se, nakon operacije, nije želio odreći svoga hobija – pčelarstva, ni preći na lakše košnice od stiropora.

Dragan Spaić (privatna arhiva)

Pomoć u svom naumu dobio je od sestre i djevojke. Ideja je bila da naprave lakše košnice koje će zadržati dobre osobine onih drvenih. Njihova ideja kasnije je postala inovacija koja je pobrala nekoliko priznanja i nagrada.

[stextbox id=’naslov’ caption=’Priznanja za „termos-košnicu“’]„Naša termos-košnica prvi put je predstavljena na sajmu inovatora u kineskom gradu Fošanu, gdje je osvojila bronzanu medalju, a ja sam dobio specijalnu diplomu Udruženja inovatora Građansko inoviranje iz Singapura. Na sajmu inovatora u Skoplju termos košnica osvojila je zlatnu medalju. Poslije Skoplja termos košnica je predstavljena na sajmu inovatora u Instanbulu gdje je ponovo osvojila bronzanu medalju, a zatim i u Zagrebu gdje je osvojila još jednu zlatnu medalju“, ističe Dragan.[/stextbox]

„Željeli smo da košnicu radimo od nosećeg rama i troslojnih stranica – sa unutrašnje strane drvo, u sredini stiropor i sa vanjske strane dvoslojna PVC ploča. Ideju smo predložili mom ocu Obradu, koji je profesor. On je prihvatio ideju i napravio konstruktivno rješenje, a zajedno sa Radom Paranosom, koji se, takođe, bavi pčelarstvom, a posjeduje i stolarske mašine, napravili smo dva prototipa“, priča Dragan za „Direkt“.

Pojašnjava da su “termos-košnice” duplo lakše i jeftinije od postojećih drvenih košnica, a njihova konstrukcija obezbjeđuje odličnu termoregulaciju, što doprinosi i umnožavanju pčelinjih društava, ali i povećanju količine meda.

U saradnji sa Udruženjem inovatora istočne Hercegovine i Asocijacijom inovatora BiH izum je patentiran i predstavljen na sajmovima.

„Borko Babalj, predsjednik inovatora Istočne Hercegovine i Husejin Hujić, jedan od prvih ljudi Asocijacije inovatora BiH procijenili su da se radi o značajnom doprinosu u oblasti pčelarstva. Oni su nam pomogli da napišemo patentnu prijavu i pokrenemo proceduru zaštite inovacije kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, što je uslov za učešće na međunarodnim sajmovima inovatora. Tek tada smo shvatili da smo sa termos-košnicom postali i inovatori“, ističe naš sagovornik.

Prve ponude za proizvodnju “termos-košnice” dobili su u Makedoniji i to je pokazatelj da ova inovacija ima budućnost. Najprije je naophodno obezbijediti stredstva za proizvodnju nulte serije, a tome se Dragan nada uz pomoć razlicitih projekata. Probna serija košnica trebalo bi da pokaže kakva će primjena biti širom Hercegovine.  

„Ako bi rezultati na tržištu bili dobri, što i očekujemo, a ponude za proizvodnju i dalje budu pristizale, postoji mogućnost da se putem različitih projekata ili u saradnji sa investitorom obezbijede sredstva za pokretanje pogona za proizvodnju termos-košnica“, navodi Dragan.

Budući da je u svijet inovacija ušao sasvim slučajno, nove ideje u ovoj oblasti mu još uvijek ne padaju na um. Draganova želja je da se nakon žavršenog medicinskog fakulteta u Foči vrati u Trebinje, radi posao za koji se školovao, a pčelarstvo zadrži kao porodični hobi.

„Ne mogu reći da me zanima svijet inovacija. Mene zanima medicina, muzika i pčelarstvo. Ovo što se desilo sa termos-košnicom je zaista sjajno. Mislim da smo kao hobisti dali značajan doprinos pčelarstvu. To me zaista raduje, a lijep je i osjećaj imati iz sebe jednu inovaciju“, zaključuje Dragan za “Direkt”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име