Alarm za spas spomenika u Dolini heroja

  0
  108

  Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je odluku da Spomen-kompleks Tjentište bude uvršćen na Listu ugroženih spomenika kako bi klizište u blizini spomenika i spomen-kosturnice što prije bilo sanirano.

  Član ove komisije Goran Milojević kaže da je ova odluka alarm i apel potencijalnim donatorima da pomognu u zaštiti i sanaciji terena ispod spomenika.

  – Sanacija terena na ovom području je urgentno pitanje i vjerujem da će svi podržati ovu inicijativu. Spomen-kompleks se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika i uskoro će se pristupiti izradi odluke o proglašenju ovog dobra nacionalnim spomenikom kako bi bile propisane konkretne mjere i granice zona zaštite – rekao je Milojević.

  Direktor Nacionalnog parka “Sutjeska” Dejan Pavlović kaže da očekuje da do kraja sedmice bude završen projekat kako bi mogla započeti sanacija klizišta koje je odnijelo pola brda u blizini spomen-kosturnice i spomenika borcima stradalim u bici na Sutjesci.

  – Ekipe iz Banjaluke i Trebinja trebalo bi danas da završe mjerenja na terenu. Stavljanje kompleksa na Listu ugroženih spomenika mnogo će značiti za zaštitu i sigurno ćemo mnogo brže i lakše doći do sredstava za sanaciju ovog područja – rekao je Pavlović.

  Memorijalni kompleks u Dolini heroja posvećen je jednoj od najtežih bitaka Drugog svjetskog rata na prostoru Jugoslavije koja se odigrala 1943. godine.

  Spomenik, koji se sastoji od dva ogromna kraka od bijelog cementa, visoka po 19 metara, djelo je vajara Miodraga Živkovića.

  Ispred se nalazi spomen-kosturnica u kojoj je sahranjen 3.301 borac, od više od 7.000 poginulih, a na brežuljku iznad spomenika do kojeg vode stepenice je amfiteatar na otvorenom na čijim su polukružnim betonskim trakama ispisani nazivi partizanskih jedinica.

  Kompleks posvećen bici na Sutjesci decenijama privlači pažnju turista iz cijelog svijeta.

  Obilne padavine početkom februara na području Foče pokrenule su klizište u blizini spomen-kosturnice na Tjentištu koje je ugrozilo cijeli kompleks.

  Vraćanje starog sjaja

  Dejan Pavlović je podsjetio da je u oktobru prošle godine završena prva faza izbjeljivanja spomenika, te da će čišćenje biti nastavljeno u aprilu kako bi spomenik u julu, kada se obilježava 75 godina od bitke na Sutjesci, zasijao kao nekada.

  – Spomenik je tretiran specijalnim hemijskim sredstvima za čišćenje betona i kamena. To su posebne supstance uvezene iz SAD za bijeli cement od kojeg je izgrađen spomenik – rekao je Pavlović.

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име