Ako nemate šta da jedete, jedite patriotizam

0
98

Proteklog vikenda, direktno iz Rusije, putem režimskih medija, iz sata u sat, javljao se Staša Košarac, inače dežurni čuvar patriotizma po SNSD-u. On je, navodno, predvodio delegaciju Republike Srpske u posmatračkoj misiji na izborima za predsjednika Rusije.

Foto: Anadolija

Piše: Slobodan Golubović

“Izlazak na predsjedničke izbore Rusi shvataju kao patriotsku obavezu”, ključna je poruka koju Košarac šalje onima koji su po, njegovoj mjeri, patriote, dakle, koji podržavaju njega i SNSD.

Izbori u Rusiji su najbolji mogući uvod u “patriotsku” izbornu kampanju SNSD-a, pred Opšte izbore u BiH koji će se održati u oktobru, jer oni koji nemaju čime da se pohvale u svom radu obično se hvataju za slamku patriotizma. Tako će se Košarac i SNSD držati dobro oprobanog recepta kojim dobijaju sve izbore još od 2006. godine, a to je skretanje pažnje sa životnih tema na teme navodnog očuvanja Srpske i srpstva.

Široki će biti “patriotski” osmjesi Košarca i družine na bilbordima po Republici Srpskoj, a još će više širiti tri prsta na obje ruke kako bi uvjerili birače kolike su “patriote”. Za očekivati je da će naći načina da za javnost rašire i tri prsta na nogama u odbrani patriotskih (čitaj: ličnih i stranačkih)  interesa.

Od tolikog izliva patriotizma u zdrav mozak rijetko ko će se sjetiti da je Košarac u Parlamentu BiH mjesecima tražio smjenu Šefika Džaferovića, člana kolegija Predstavničkog doma, zbog njegove uloge u ratu, a nakon toga zajedno sa njim glasao za “patriotsko” uvođenje akciza na gorivo.

Kad smo već kod izbora u Rusiji, sigurno je “Mali Dodik”, kako Košarca zovu od milošte, tokom posmatranja saznao da se tamo glasački listići skeniraju i da postoji video-nadzor na biračkim mjestima. Isto tako smo sigurni da će birači u Republici Srpskoj, u toku kampanje ozračeni patriotizmom, zaboraviti da je Košarac sa svojom SNSD družinom u Parlamentu BiH glasao protiv skeniranja glasačkih listića i uvođenja video-nadzora na biračkim mjestima u BiH.

Vladimir Putin je na izborima za predsjednika Rusije odnio ubjedljivu pobjedu koja je rezultat uklanjanja bilo kakvog opozicionog djelovanja u toj državi. S obzirom na to da opozicija u Republici Srpskoj sama sebe uklanja, da se kojim slučajem može kandidovati za predsjednika, Milorad Dodik bi u oktobru osvojio veći procenat glasova nego Putin proteklog vikenda. Pošto se ne može kandidovati za predsjedika Republike Srpske, najbolja opcija je da kandiduje Stasu Košarca jer će on sigurno patriotizam isticati i rukama i nogama, a to donosi sigurnu pobjedu.

Nažalost, po ko zna koji put, birači će tek nakon izbora shvatiti da se od patriotizma ne živi. Istina, neki neće ni tada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име